PPRS - De digitale bietenbrug
Nieuw: klik op een speler!

De bietenbrug

De bietenbrug op gaan (ook wel de bietenberg op gaan) betekent 'fout gaan', 'verkeerd aflopen', 'in de problemen raken'.

Kennisbank

Welkom op de kennisbank! Hier lees je alle uitspraken, regels en mythes die je nodig hebt om een vliegende start te maken op de Bietenbrug.

Kelly Dremel

Waar komt de term Kelly Dremel vandaan? Lang verhaal. Eén van de spelers wordt ervan verdacht dat hij één kant van de tafel (die van hemzelf) korter heeft gemaakt zodat de tegenstander moeilijker kan scoren. Dit gerucht is hardnekkig omdat hij altijd aan dezelfde kant van de tafel wil staan en zijn tegenstander vervolgens opvallend vaak uitslaat. Boze tongen beweren dat hij dit gedaan heeft met een Dremel; een slijpmachine. Laat er net een oud collega zijn (Kelly Drevel, die er overigens niets mee te maken heeft) die een naam heeft die daar op lijkt. Zo werd Kelly Dremel geboren en elke bal die op de randen en hoeken komt van de tafel wordt naar de Dremel vernoemd.

Uit Kelly Dremel zijn diverse uitdrukkingen en gezegdes ontstaan:

 1. het op de Dremel drijven - heel opzichtig voor ballen op de rand gaan
 2. op de kruin van Kelly - bal precies op de hoekrand
 3. kusje op de wang - bal die volledig tegen de zijkant van de tafel wordt gespeeld
 4. he is dremmeling the ball on the outside - de Engelse variant van kusje op de wang

Hoe werkt de puntentelling?

De score is gebaseerd op de ELO-rating die onder andere bij schaken gebruikt wordt. Iedereen begint met 1000 punten. Als je wint krijg je punten, als je verliest gaan er punten af. Als je van sterkere tegenstanders wint krijg je meer punten dan tegenstanders die vlak bij je staan in de ranking. Andersom geldt dat ook: verlies je van een speler met veel meer punten dan gaan er bij jou niet zoveel punten af. De score gaat in sets. Het maakt niet uit hoe dik je wint of verliest, het gaat om winnen, verliezen of gelijkspelen. Vul gerust bij de opmerking in max 3 zinnen de opmerkelijkste dingen van de wedstrijd in.

Over het Kelly Dremel Stadium


Webcam: live beeld vanuit het centre court

Gelegen nabij de bietenbrug op het gedempte Zuiderdiep ligt het pittoresque Kelly Dremel Stadium. Het stadion is gebaseerd op de typisch Engelse voetbalstadions. Met het publiek dicht op het veld en ruim voldoende eet- en drinkgelegenheid is het Kelly Dremel Stadium, het centre court in het bijzonder, een oase onder tafeltennisliefhebbers.

Vocaal imponeren

Je bent inmiddels even op weg en je speelt als gerankte speler een leuk mopje mee. Toch is er veel meer dan het technische aspect van het spel: het oor wil ook wat. Hoe speel je slim in op situaties? Hoe druk je je tegenstander mentaal net even óver de rand van de afgrond? Hoe praat je alle gaatjes weer vol die je laat vallen met je belabberde spel? Een minigids uitdrukkingen en gezegdes waar je op kunt terugvallen.

 1. Dat is een dure! - Dit kun je eigenlijk na elke fout van de tegenstander wel zeggen. Je wijst de opponent erop dat die bal ook anders gekund had. Meestal wordt de prijs van punten benadrukt bij een foutservice.
 2. Stervende hoeren! - Een krachtterm waarmee je in ieder geval religie buiten de deur houdt. Ook verkrijgbaar in het meer op bevolking gerichte stervende noren of het meer formele scherven en noren.
 3. Vieze Duitser! - Niet te verwarren met de speler die ook zo heet. Dat is overigens niet toevallig, want deze kreet gebruik je als je via het net scoort. Laat er net een speler zijn in de ranking die warm van binnen wordt van dit soort ballen.
 4. Ik zal de tafel van 3 nog even op de mail zetten! - Je hebt ze er altijd bij: spelers die het om de 3 ballen serveren niet begrijpen. Pak hem of haar direct aan door die tegenstander met de neus op de feiten te drukken.
 5. Bel de luchtverkeersleiding! (intercom stem:) Kggg.. Roger papa delta november... - Ballen die ver uitgaan dienen altijd benadrukt te worden. Als ze omhoog geslagen worden al helemaal. Deze kreet valt of staat met het realistisch nadoen van een krakende intercomstem.
 6. Aanslag! - Een harde bal uit op het lichaam is niet veel anders dan een terroristische aanslag, en dat mag gezegd worden!
 7. Serv! - Als een tegenstander verkeerd opgooit of eigenlijk moet serveren maar iets anders doet, roep dan naar de scheidsrechter dat dit telt als service. Je weet het nooit.
 8. Onhoudbare service! - Snipper Steenwijk heeft een servicetechniek ontwikkeld die letterlijk onhoudbaar is. Doe je niets aan. Scoor je met je service, dan kun je hier naar verwijzen.
 9. Noren! - Niemand houdt van Noren. Met die o's met die schuine streepjes erdoorheen en hun fjorden waar je geen discussie mee aan kunt gaan.
 10. Hawk Eye! - Deze uitspraak is uitgefaseerd, maar kun je tot die tijd nog gebruiken bij dubieuze ballen. Uiteraard gebeurt er vervolgens niets.
 11. Pas op hoor, hij kan nog heet zijn! - Sla je een kneiterharde winner, dan kan de energie omslaan in warmte en dit kan het plastic balletje tot hoge temperaturen brengen. Je zou toch niet willen dat je tegenstander zich brandt als hij de bal gaat halen? Waarschuw hem dus van te voren. Aanvullende optie: ben je zelf aan service? Zodra je de bal hebt, gooi hem dan weer in de lucht en doe alsof je je eraan brandt. Om dit te voorkomen kun je de tegenstander wijzen op Pak de ovenwanten! zodat deze persoon geen brandwonden aan het incident overhoudt.
 12. Wwwwwwwwinner! - Belangrijk dat deze langzaam opbouwt naar de apotheose. Een winner is een bij voorkeur hard geslagen bal waar de tegenstander niet meer aan komt.
 13. Het hoeft niet hard! - Waarna je op rustige toon uitlegt dat een goed geplaatste bal net zo goed een punt kan zijn, als hij maar op de goede plek (zoals zojuist gebeurde) wordt geslagen.
 14. Op het scherpst van de snede! - Als een wedstrijd uitmond in een spannende en hoogstaande pot, dan wordt het tijd om dat te benoemen.
 15. Op de winkelhaak! - Alternatief op de kruin van Kelly
 16. Dat is een ijskoude (winner)! - Het tegenovergestelde van een "hij kan nog heet zijn". Een winner zonder snelheid of kracht. De betere spelers weten daarna te acteren dat de bal aan hun hand vastgevroren is. Hierbij wordt gepoogd de bal (op) te gooien, maar deze blijft plakken.
 17. Racket angle! - Bij een met topspin geslagen bal houd je het batje schuin zodat je de bal niet hoog terugspeelt. Doe je dit niet, dan kun je verwachten dat je op de hoek van de racket gewezen wordt.
 18. Laaghangende uiers! - Hét signaal dat er iets te melken valt. Zie onder.
 19. Vergallopatie! - Ook wel een verschalkenering. Hierbij maakt iemand voor open doel een fout die hem of haar de kop kost.

Terminologie

Vocaal je mannetje staan wordt een stuk makkelijker als je weet wat er gaande is op de pont de betterave. Dit zijn per definitie goede situaties om op in te spelen.

Je bent inmiddels even op weg en je speelt als gerankte speler een leuk mopje mee. Toch is er veel meer dan het technische aspect van het spel: het oor wil ook wat. Hoe speel je slim in op situaties? Hoe druk je je tegenstander mentaal net even óver de rand van de afgrond? Hoe praat je alle gaatjes weer vol die je laat vallen met je belabberde spel? Een minigids uitdrukkingen en gezegdes waar je op kunt terugvallen.

 1. Melken - Het proces waarbij een speler uitgedaagd wordt omdat een makkelijke winst in het verschiet ligt. Het prooi van de melkactie heeft teveel punten voor hoe goed hij/zij is en levert bij winst daardoor veel punten op. Vaak geziene slachtoffers: spelers die net nieuw zijn, spelers in een vormcrisis of spelers met een tijdelijke opleving (niet gebaseerd op vaardigheden).
 2. Rode (of: schrale) uiers - Als je teveel gemolken wordt kun je - net als koeien - last van roodheid of schraalheid rond de uiers krijgen.
 3. Zijig - Op de bietenbrug houden we van mannelijk spel, ook bij vrouwen. Zijig spel wordt door het publiek sterk veroordeeld. Hieronder vallen asperge steken, korte zachte ballen, laf aangevallen ballen en slice backhands.

Om en om serveren

Het serveren hoeft niet schuin te gebeuren, maar mag overal plaatsvinden. Bij service via het net mag er ongelimiteerd opnieuw opgeslagen worden, hoewel je hier natuurlijk vocaal zeker je voordeel uit kunt halen. We merken dat veel deelnemers het om de 3 opslagen wisselen nog erg lastig vinden. Daarom voor de discalculeten onder ons de tafel van 3:

Snelste stijgers afgelopen 24 uur Snelste dalers afgelopen 24 uur
Thunder t1j5 (23.972)
Norenhater (12.741)
Alberto (2.049)
Snipper (-18.699)
Flip (-11.694)
Nelianne (-8.369)

De stand

# Rating Naam W V G Gespeeld SetsVoor SetsTegen
1 → 1349.039 Thunder t1j5 950 909 0 1859 972 922
2 → 1339.853 Alberto 3W 279 203 2 482 287 209
3 → 1283.182 Norenhater 231 198 0 429 231 200
4 → 1239.455 Snipper 898 767 1 1665 910 778
5 → 1038.403 Flip 140 169 0 309 141 170
6 → 968.522 Nelianne 6V 682 967 2 1649 717 1040

Inactief (speel een wedstrijd om actief te worden):
Vieze Duitser (1320.466)
Doctor Love (1113.439)
Frikandelbroodje (1018.009)
Kazzle (999.148)
De Messenman (994.075)
Kak van der Wielen (993.407)
Slowmo Frank (992.683)
AfletterLennart (982.969)
Eddie The Eagle (973.848)
De Geschillen commissie (959.691)
Los Polsos Paradisos (958.030)
Afhaalchimacy (943.610)
Cold as Thice (866.850)
Tebbes (851.320)
Swennytime (797.258)

Er zijn nog meer statistieken. Kijk op desktop (XXL stats) of draai je scherm (XL stats)!

Nieuwe uitslag invoeren


Dev-update aanvragen

Kennisbank

Om mee te doen aan de Bietenbrug heb je maar twee dingen nodig: motivatie en kennis. Motivatie heb je vast al, anders zat je niet op deze website. Maar weet je hoe je juicht bij een punt? Hoe je de tegenstander onderuit krijgt ook al is deze beter? We zien dat veel Bietenbruggae het hier erg moeilijk mee hebben.

Daarom hebben wij de kennisbank opgericht. Hier vind je hoe je vocaal je mannetje staat, maar ook hoe de puntentelling werkt, wat de regels zijn en hoe dat fenomeen ook alweer heet als je net nieuw bent en nog fris met je 1000 punten in de middenmoot hangt. Ben je populair? Misschien. Maar verse melk heb je zeker en rode uiers zal je krijgen...

Naar de kennisbank >

Bietenbrug University

Net als overal in het leven staan ook op de Bietenbrug de beste stuurlui aan wal. Op het internet vind je een hoop tafeltennistips, maar waar vind je een uitgedokterde lijst van professionele trainers?

Via de University kun je jouw skills naar een hoger niveau trekken. Ben je nog van het niveau dat we ook wel ping-pong noemen? Dan hebben we de beginnerstips voor je klaar staan. Ben je inmiddels verder dan het aspergesteken of ben jij ook wel eens toe aan zo'n TomaHawk™ service? Ook voor de gevorderde speler is trainingsmateriaal.

Naar de University >